Search This Blog

Sunday, November 24, 2019

ھەسەلگە بۇ نەرسىنى قوشۇپ قويسىڭىز ، يۆتەل دەرھال توختايدۇ

ھەر يىلى مۇشۇ مەزگىلدە كۆپلىگەن ئادەملەر ئاسانلا كېسەل بۇلۇپ ، زۇكامداپ ،يۆتىلىپ بۇرنىدىنسۇ ئېقىپ توختىمايدۇ ، قارىماققا مەسىلە ئانچە چوڭ ئەمەستەك تۇرغىنى بىلەن ، دورا يەپ كېسەل كۆرسىتىشكىمۇ بىر مۇنچە پۇل خەجلەيدىغان گەپ، ئەڭ مۇھىمى بەدىنىمىز بىئارام بۇلىدۇ ، يا بۇبىئارامچىلىقنى باشقىلار تەڭ تاتىشىپ بېرەلمەيدۇ ! بۈگۈن بىلىمدان كۆپچىلىككە زۇكامنى 
داۋالايدىغان بى مەخپىيەتلىكنى دەپ بەرمەكچى ، كېسىلىڭىزگە شىپا قىلالايدۇ ~
(😃مەزمۇننى ھەمبەھىرلىمىگەنلەرگە پايدا قىلمايتا دەيدۇ ما بىزنىڭ باشلىق )


تۇرۇپ ھەسەل سۈيى 

/ سۇغاقتىن بولغان يۆتەل/ 

پىرىنسىپى 
ئاق تۇرۇپ تەركىبىدە كۆپ خىل ۋىتامىنلار بار بۇلۇپ ، بەدەننىڭ ئىمونىت كۈچىنى ئاشۇرۇش  ھەمكېسەلگە قارشى تۇرۇش ئىقتىدارى بار . ھەسەلنىڭ تەمى تاتلىق بۇلۇپ ،ئۆپكە ۋە بۆرەكنىقۇۋۋەتلەيدۇ .ئاق تۇرۇپ بىلەن ھەسەل بۇ ئىككىلىسى كۆپچىلىككە ناتۇنۇش ئەمەس ،ئىككىسىنى بىللەقوشۇپ پىشۇرساق ،ئۆپكىنى نەمدەپ بەلغەمنى بوشىتىش ئۈنۈمى بار !

كېسەللىك ئالامىتى 

سوغاقتىن بولغان زۇكام ، گېلى قىچىشىش ، قوشۇلۇپ باش ئاغرىش ، بۇرنى پۈتۈپ قېلىش ،سوغۇقتىن قورقۇش ،بۇرنىدىن سۇ ئېقىپ توختىماسلىق قاتارلىق ئالامەتلەر .
 
تەييارلاش ئۇسۇلى 

ئاق تۇرۇپنى پاكىزە يۇيۇپ رەسىمدە كۆرسىتىلگەندەك قىلىپ توغرايمىز .

ئاندىن مۇۋاپىق مىقداردىكى ھەسەلگە ئارىلاشتۇرۇپ ، قۇرۇق بىرقۇتىغا تۆكۈپ بىر كۈن تۇرغۇزىمىز .


شىرنىسى چىقىشقا باشلىغاندا ، بۇ قۇۋۋەت تولىقلىغۇچى بولغان قىممەتلىك دورا تەييار بولغان بۇلىدۇ .ئىچىدىكى تۇرۇپنى يېسىڭىزمۇ بۇلىۋېرىدۇ ~

دۈملەنگەن تۇزلۇق ئاپلىسىن 

 / ئۆپكە قىززىپ يۆتۈلۈش/


 

پىرىنسىپى 
ئاپلىسىن بەلغەم بوشىتىپ قۇۋۋەت ئېلىپ كېلىدىغان بۇلۇپ ، ئىمونىتىت كۈچىنى ئاشۇرىدۇ ،ئوكسىدلىنىشقا قارشى تۇرىدۇ ،ئاپلىشىن شۆپىكى تەركىبىدە  بەلغەم بوشىتىپ يۆتەلنى توختىتىدىغانتەركىب بار بۇلۇپ ، شۇڭا كۆپلىگەن غەربنىڭ دورىلىرىغا قوشۇلغان بۇلىدۇ ، ئۇنى دۈملەپ يىگەندە، يۆتەل توختىتىش ئۈنۈمىنى دەرھاللا كۆرەلەيمىز !

 
كېسەللىك ئالامىتى 

نەپەس سىقىلىش ھەم ئىسسىقتىن بولغان يۆتەل ، گال ئىششىپ ئاغرىش ،  كالپۇك قۇرۇپ ،ياللۇغلىنىپ يىپىشقاقلىشىش.
 
تەييارلاش ئۇسۇلى 

تۇز ئارقىلىق ئاپلىسىننىڭ تاشقى پوستىنى پاكىزە يۇيۇىۋېتىمىز ، ئاندىن ئۈستى تەرىپىدىنرەك كېسىپ،كېسىلگەن ئۈستى قىسىمىنى ئېلىپ قويىمىز .

ئاپلىسىننى چېنىگە سېلىپ ، چوكا ئارقىلىق ئۈستىدىن نەچچە تۆشۈك ئاچىمىز ،ھەمدە مۇۋاپىق مىقدارداتۇز سېپىپ قويىمىز .


ئاپلىسىننىڭ ئۈستىنى يېپىپ ، قازانغا سېلىپ 10 مىنوت تۇرغۇزىمىز .


قازاندىن ئېلىپ ،ئىچىدىكى مېۋە ئېتىنى چىقىرىمىز ، ھەمدە ئىسسىقىدا ئىچىۋېتىمىز ،  بۇنىڭدا باشقاھەرقانداق يۆتەل توختىتىش ۋە ياللۇغ قايتۇرۇش دورىلىرىنى ئىچمىسەكمۇ بۇلىدۇ ~


سامساق ھەسەل سۈيى 

/ سوغۇقتىن بولغان زۇكام/ 


  
پىرىنسىپى 
سامساق تەركىبىدە 200 خىلدىن ئارتۇق بەدەنگە پايدىلىق بولغان ماددىلار بار بۇلۇپ ، باكتىرىيەئۆلتۈرۈپ سوغاقنى ھەيدەش رولى ئالاھىدە ياخشى ، ناۋات بولسا ئ‍سسىقنى تارىتىپ بەدەندىكىنورمالسىزلىقلارنى ياخشىلايدىغان بۇلۇپ ، يۆتەل توختىتىپ بەلغەمنى بوشىتىش رولى بار ، سامساق بىلەن ناۋاتنى بىرلەشتۈرسەك ، كۈز پەسلىدە كۆپ قوزغىلىدىغان سوغۇقتىن بولغان زۇكامغا ناھايتى ياخشى پايدا قىلىدۇ .

 
كېسەللىك ئالامىتى 
بەدەن قۇرۇشۇش ، بەدەن ئازىراق قىزىش ، بۇرنىدىن سۇ ئېقىش ، بەلغەم ئارىلاش يۆتىلىش 
  
تەييارلاش ئۇسۇلى 
سامساقنى پوستىدىن ئاجرىتىپ نېپىزرەك قېلىپ توغراپ ، 15-10 مىنوت ئەتراپىدا تۇرغۇزىمىز .

قازانغا كىچىك چىنىدە بىر چىنە سۇ قۇيۇپ ،ئاندىن سامساق بىلەن ناۋاتنى سالىمىز .

قازان قاينىغاندىن كېيىن ئ‍وتنى كىچىكلىتىمىز ، ئاندىن توۋاقنى يېپىپ يەنە 10 مىنوت قاينىتىمىز .بەلكىم تۇنجى قېتىم ئاڭلىشىڭىزغۇ دەيمەن ، ئۈنۈمى ناۋات نەشپۈت دۈملۈمىسىدىن قېلىشمايدۇ ~

كۈنجۈت يېغى تۇخۇمى 

/ قۇرۇق يۆتىلىپ توختىماسلىق  /


پىرىنسىپى 
كۈنجۈت يېغىنىڭ ئۆپكىگە پايدا قىلىش رولى بار بۇلۇپ ، يۆتەل ئالامىتىنى يېنىكلىتىپلا قالماستىن يەنە، باشقا ماددىلارنىڭمۇ ئۆپكىگە بولغان زىيىنىنى ئازلىتىدۇ . تۇخۇمنىڭمۇ  ئۆپكىنى قۇۋۋەتلەپ قان تولۇقلاش رولى بار . بۇ ئىككىسىنى بىرلەشتۈرۈپ ئىستىمال قىلغاندا بەدەندىكى ئىسسىقلىقنى تارقىتىپ زەھەر تازلاپلا قالماستىن يەنە كاناينى نەمدەپ مەنپەئەت قىلىش مەقسىدىگىمۇ يەتكىلى بۇلىدۇ ، بۇلۇپمۇ يۆتەلگە ئالاھىدە رولى بار .


 
كېسەللىك ئالامىتى

يۆتەلگەندە بەلغەم يوق ئەمما كاناي قىچىشىدۇ . نورمال ئەھۋالدا نەپەس يولىنىڭ زەھەرلىنىشىسەۋەبىدىن بۇلىدۇ ، مەسىلەن زۇكام ، كاناي ياللۇغى دېگەندەك .
تەييارلاش ئۇسۇلى 

كۈنجۈت يېغىنى قازانغا سلېىپ قىززىتقاندىن كېيىن ، ئازىراق ئاقچەشكە سېلىپ ،مەززىلىك ھىدىچىققانغا قەدەر قورىيمىز .



ئاندىن تۇخۇمنى سېلىپ قورىساقلا بۇلىدۇ . دىققەت قېلىشقا تېگىشلىكى شۇكى ،ھەرقانداق تەم تەڭشىگۈچ قوشۇشقا بولمايدۇ !

پىچەكگۈل بوتقىسى

/ دەسلەپكى قەدەمدىكى زۇكامنى داۋالايدۇ/ 


 
پىرىنسىپى 
پىچەكگۈل تەركىبىدە مول بولغان كىراخمال ھەم ئاقسىل بار بۇلۇپ ، بۇنىڭ ئىچىدىكى ساپونىن ھەم يىپىشقاق سۇيۇق ماددا قاتارلىقلارنىڭ سېلىقلاشتۇرۇش رولى بار ، ئۆپكە ئاجىزلاشتىن بولغان يۆتەلنى داۋالىيالايدۇ ، پىچەككۈل بوتقىسى قاتارلىق مۇشۇنداق ئەنئەنىۋى رىتىسىپلار ، كېسەللىكنىڭ ئالدى كەينىدىكى مەزگىلگە ئەڭ ماس كېلىدۇ .

كېسەللىك ئالامىتى 

دەسلەپكى باسقۇچتىكى زۇكام ،ماغدۇرسىزلىنىش ، چارچاش ھىس قېلىش ، ئىشتىھاسىنورمالسىزلىشىش 

 
تەييارلاش ئۇسۇلى 

گۈرۈچ بىلەن چىلاننى 30 مىنوت سۇغا چىلاپ قويىمىز ، پىچەكگۈلنىڭ پوستىنى ئادالاپ ، پارچەقېلىپ كېسىمىز
تەييارلىۋالغانلارنىڭ ھەممىسىنى قازانغا سېلىپ ، مۇۋاپىق مىقداردا سۇ قۇيۇپ  قاينىتىمىز .
تەخمىنەن 20 مىنوت ئەتراپىدا قايناتقاندىن كېيىن ئېلىپ يىسەكلا بۇلىدۇ .


بىلىمدان كۆپچىلىكىنى ئ‍ەسكەرتىدۇكى، ھاۋا سوۋۇشقا باشلىدى،ئۆزىڭىزنى ئاسىراڭ!
 كىيىمنى قېلىنلاتقاندىن باشقا يەنە چايغا ناننى جىق چىلاپ ئېچىڭ، بۇمەزموننى ياخشى ساقلىۋېلىپ لازىم بولغاندا  ئۈنۈملۈك پايدىلىنىڭ .
ئۆزىڭىز كۆڭۈل بۈلىدىغان يېقىنلىرىڭىزغا ھەمبەھىرلەشنىمۇ ئۇنتۇپ قالماڭ 

#بىلىمدان    #بىلىمزار

No comments:

Post a Comment